Nyckelpigan och vattnet

Jag och Arvid lyssnar ju en del på musik. Bäst gillar han Älskade barnvisor från barnkammaren – en spotifyskiva  med många kända sånger. Lille katt, En kulen natt, Bockarna Bruse. Den typen.

Och så finns det en del ”nya” visor också, åtminstone för mig som inte direkt hållit mig så uppdaterad på barnscenen. Och det är trevligt. Både jag och Arvid gillar Krokodilen i bilen och Vipp-på-rumpan-affärn jättemycket.

Men det finns en låt som retar mig lika mycket varje gång. Inte så mycket för den frikyrkliga melodin eller den töntiga sångerskan som för texten.

En nyckelpiga sitter på handen och tittar ner

i vattnet för att hon vill det

hon ler åt nåt hon ser

hon kan simma jättebra

hon är inte rädd

hon är faktiskt jätteglad

i baddräkt är hon klädd

Vaddå ”för att hon vill det”? Är det någon sorts feministisk insektsvisa eller? Har nyckelpigan blivit så frigjord att hon nu äntligen kan sitta och titta ner i vattnet utan att någon dominant nyckelpigepatriark försöker styra över henne?

Ja, så måste det vara. För hon är ju ”faktiskt jätteglad” – och ”i baddräkt är hon klädd”.

Nej, men allvarligt talat. Ingen mer som retat sig på den banala texten? Eller är det kanske bara jag som har för mycket tid?

6 reaktioner på ”Nyckelpigan och vattnet

  1. Hu, jag stör mig också jättemycket på den och har funderat en hel del på texten. Varje gång den kommer säger Signe: ”Nej, mamma inte den vuxensången!”

  2. Pingback: Barnsånger (del 2) « Pappan spekulerar

  3. Hahaha ja exakt. Jag googlade också för nån måste ju ha skrivit nåt om denna störda låt. Och det var det ju! Galen. GALEN!
    Vet nån vem som sjunger? Har tappat omslaget.

  4. Jag har också undrat över texten, men min egna tolkning är att ”nyckelpigan” är ett barn som inte vågar hoppa i vattnet, men inte vill erkänna det
    Hon säger att hon sitter kvar för att hon vill, inte för att hon är rädd, för hon KAN faktiskt simma!
    Tycker det låter mycket som ett barn i ca 5-8års ålder som bestämt sig för att inte låtsas om det jobbiga, och intala både sig själv och de vuxna att det är självvalt och inte pga rädsla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s