Nostalgipromenix

Inspirerad av Steffanie – och soffsänkt i en grym förkylning – har jag snott ihop Mitt livs låtar. Det skulle egentligen bara vara tolv, men ja… Det var svårt att välja. Here we go:

1. ”Oh Susie” med Secret Service
Den här låten är från 1979. Då var jag två år gammal. Jag vet inte varför jag har minnen till den. Kära föräldrar, lyssnade ni mycket på den här i Ragnvalla-tvåan?

2. ”Words” med F.R David
Samma sak med den här. Kom ut 1982, när jag var fem. Men kanske har det gjorts covers? Fast det är med barndomen jag förknippar den.

FF

3. ”You can’t hurry love” med Phil Collins
Det finns en anledning till min mors uttryck ”Min gode vän Phil”. Vi lyssade mycket på Phil Collins under min uppväxt. Mycket.

4. ”I want your love” med Transvision Vamp
Elva år gammal. 60-minuters blandband (som vändes efter 30) från Trackslistan som spelades om och om igen. Ni som är födda på 90-talet kan väl googla ”blandband”. Ni andra förstår.

5. ”Show me heaven” med Maria McKee
Egentligen behövs inga ord. Ni som var där känner garanterat också klumpen i magen, det Date-doftande håret, den turkosfärgade storskjortan, den tummade skolkatalogen, de blinkande discolamporna i skolmatsalen – och ångesten. Tänk att man fortfarande kan känna ångesten. För övrigt drömde jag om en av de där klumpen-i-magen-killarna i natt. Rasmus från min orienteringsklubb. Han berättade att han nyss kommit ut som gay. Märklig dröm. Jag har inte tänkt på honom på över femton år.

6. ”Toy Soldiers” med Martika
Samma sak med den här. Så mellanstadium det bara kan bli. Tyvärr bara en länk till den låten, men det är värt att lyssna.

7. ”Only happy when it rains” med Garbage
Nu är det gymnasium, rutiga flanellskjortor och alltför stora skor. Skolresa till London och vad ska man göra av sitt liv?

8. ”Du sålde våra hjärtan” med Lisa Ekdahl
Fortfarande en fantastisk låt från en fantastisk skiva. När den kom ut var jag kär i en kille som hette Markus som jag skrev pretentiösa dikter om, trots att jag egentligen var mer intresserad av hans snyggare kompis Pontus. Undrar vad de gör idag?

9. ”Bailando” med Paradisio
Spelades överallt alltid på nationsdiscona på universitetet. Vi klädde oss som små tanter med korta kjolar och pärlshalsband, drack White Russians och kände oss som vi levde i mitten av universum.

10. ”Maria” med Blondie
Aupair i Frankrike. Omotiverad och trött på barntristessen åkte jag inlines mellan majsfälten, flera mil varje kväll. Och alltid lyssnade jag på den här låten.

11. ”Fine without you” med Paola
Också en grym skiva med en artist som sedan bara försvann. Skulle jag lämna eller stanna kvar? Lämna, stanna, lämna, stanna…

12. ”Someone new” med Eskobar och Heather Nova
Första journalistjobbet i Stockholm och världens partyår. Av alla låtar är det denna jag minns mest, och Kylie Minogues ”Can’t get you out of my head”. Jag och AD-Kamilla ensamma kvar på redaktionen, stereon på högsta volym och sedan en taxi in till stan.

13. ”Every you every me” med Placebo
”Är du en sådan som lyssnar på konstig musik?” frågade jag Niklas någon av de första gångerna vi träffades. Som svar brände han en blandskiva där flera av låtarna fortfarande är några av mina absoluta favoriter. Till exempel den här:

14. ”Into my arms” med Nick Cave
Och den här. Kanske världens bästa låt.

6 reaktioner på ”Nostalgipromenix

  1. Med musik kommer minnena,du har så rätt i att du hörde Oh Susie i Ragnvallatvåan, det var något vemodigt över den låten, kunde höra den om och om igen, för att inte tala om min gamle vän Phil, den låten kan jag fortfarande spela när jag vill bli riktigt glad.Klumpen i magen känner man också igen, duger jag, har jag rätt kläder, sticker jag ut för mycket….det är något som jag tror alla gått igenom.Är det något som väcker minnen är det musik. Tack vännen, det här var jättemysigt!Kram från din mor

  2. *tittar in från Steffanies blogg* Hmmm… Jag har bara hört talas om tre av de där låtarna. Eller – jag kanske har hört talas om ”Oh Susie” också. Jag är inte säker. Hursomhelst är det alltid kul att se hur olika man kan se världen…trots att man lever i samma tid och på (i stort sett) samma plats. 🙂

  3. ”Bailando”, ”Toy Soldiers” och ”Du sålde våra hjärtan” känner jag till. Ekdahls låt har jag speciella minnen av. Min kompis Anna och jag lyssnade på den kring ’94. Fast hon tyckte att den blev sämre när hon fick veta att kärlekslåtarna var tillägnade en ”gammal gubbe”. *fnissar* De andra är obekanta. Min lista står för övrigt som kommentar till Steffanies.

  4. Åh gud vilken kul idé!Jag kanske snor den rakt av…Tyvärr måste jag göra det på natten ifall jag ska ha en chans att få leta i fred…Hejhej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s